Niedobór witaminy, który powoduje anemię

Aby uniknąć anemii musimy zadbać o to, aby w naszym organizmie był zawsze odpowiedni poziom witaminy B12. Po czym poznać, że jej nie ma. Typowe objawy niedoboru tej witaminy to: niedokrwistość, zmniejszenie liczby krwinek białych i płytek krwi, stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, dolegliwości miesiączkowe, pogorszenie nastroju, problemy ze skupieniem się i uwagą, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Obserwuje się też długotrwałe stany rozdrażnienia, irytację, lęki, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie u dorosłych. Witamina B12 ważna jest dla kobiet w ciąży, gdyż odgrywa dużą rolę w odtwarzaniu kodu genetycznego. Oddziałuje także na układ kostny – jej niedobory mogą być przyczyną krzywicy u dzieci i osteoporozy u kobiet powyżej 50 roku życia.

Występowanie tej witaminy w przyrodzie jest ograniczone, ale wystarczą już małe dawki, gdyż jest B12jest witaminą niezwykle aktywną. Najbogatszymi źródłami witaminy B12są algi oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki, serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja. Niewielkie ilości witaminy B12znajdują się w kiełkach zbóż oraz roślinach strączkowych. Uzupełnić witaminę można poprzez jej przyjmowanie doustne lub w zastrzykach. Jej prawidłowy poziom w organizmie jest ważny również ze względu na to, że wit. B12wpływa na wchłanianie wit.

A i na aktywizację żelaza w organizmie.