Ten smak, ten aromat – wybór ekspresu do kawy

Na całym świecie nie brakuje miłośników kawy. Napój ten pije się w wielu miejscach, by rozbudzić umysł, a jednocześnie rozkoszować się cudownym aromatem. Jeśli chce się profesjonalnie przyrządzać kawę codziennie także w domowym zaciszu, warto pomyśleć o zakupie odpowiedniego ekspresu.

Maszyna, której używa się w większości ekskluzywnych kawiarni, to ekspres ciśnieniowy. Aby zaparzyć napój, jak sama nazwa wskazuje, zostaje w niej wykorzystane wysokie ciśnienie. Najpierw wrzątek zostaje przepuszczony pod wpływem ciśnienia przez zmieloną kawę.

Wtedy powstaje napar, który na końcu skrapla się do szklanki lub filiżanki. Modele z wyższej półki często posiadają także młynek, by można było od razu zmielić ziarna. Wśród ekspresów tego typu rozróżnia się wersję automatyczną oraz ręczną.

Istnieją także kawiarki, czyli urządzenia niskociśnieniowe, zbudowane z dzbanka, sitka na kawę i pojemnika na wodę. Zdecydowanie tańszy, ale wymagający większego nakładu pracy podczas przygotowywania napoju, jest ekspres przelewowy. Składa się z pojemnika na wodę, filtra (przeważnie jednorazowego, wykonanego z papieru), dzbanka, do którego na końcu wlewa się kawa i płyty grzewczej.

Jest on łatwiejszy w użyciu, ale ma mniejsze możliwości przygotowywania napoju. Podczas wyboru ekspresu warto dobrze przemyśleć obie dostępne opcje. Należy jednak wiedzieć jedno – kawa z każdego tego typu urządzania będzie zdecydowanie smaczniejsza niż ta przyrządzana tradycyjnie.

You may also like...